Henrik és Kata utazásai, azaz nyúlturnék a világ körül

16. nap – Tours – Párizs – Rouen

2023.04.14.

Toursból Normandia felé vettük az irányt, párizsi átszállással. Párizsba tgv-vel érkeztünk, ez már kicsit gyorsabb volt, mint a Toulouse-Bourdeaux közötti, de azért még nem hasított 300 km/h feletti sebességgel. Párizsba a Montparnasse tgv állomásra érkeztünk és a roueni vonatunk a Saint-Lazare-ról indult, így volt lehetőségünk egy laza 4 km-es párizsi sétára. Párizsi tartózkodást nem terveztünk egyáltalán, a város mérete és a látnivalók tömkelege miatt nem tettük volna bele a fél-egynapos városnézések közé, ez majd egy külön út lesz, és többnapos. Henrik most volt először és nagyon tetszett neki is, ennyi séta alapján. A Musée d’Orsay felé vezettem a sétát, ami a kedvenc múzeumom egyébként, kétszer is jártam már benne, majd a Jardin des Tulieries-en, a Concorde teret érintve mentünk át a St-Lazare-ra. Szép séta volt, szép tavaszi idővel. Még egy café au lait is fogyasztottunk, ami eddigi legdrágább kávézásunk volt (11 eur), majd indultunk Rouenbe. A bérleteinkkel az egyetlen fennakadás is Párizsban volt, a beléptető kapu nem fogadta el a qr-kódokat, így még volt egy körünk az információnál, de roppant segítőkészek voltak és 2 perc alatt megoldották, beengedtek minket. 

Rouen a Szajna partján fekvő normandiai nagyváros. Sok elvárásom nem volt felé, valahogy nekem az maradt a buksimban, hogy egész Normadia odalett a háború alatt és a táj ugyan szép, de építészeti emlék nem sok van. Mekkorát tévedtem! Ugyan a második világháború alatt a városmag jelentős része valóban elpusztult, a műemlékei szerencsésen megmaradtak, sőt, a lerombolt részeket újjáépítették. Mennyivel szerencsésebbek voltak azok az országok, amelyek nem kerültek az oroszok markába, na meg a Marshall-segélyből is bőven kaptak, de nem pusztán az irigység beszél belőlem, a hozzáállásuk is más, sajnos nem hiszem, hogy fordított esetben nálunk ugyanazt az óvárost visszaépítették volna.

De ez teljesen offtopic.

Rouent múzeumvárosként emlegetik és valóban olyan, mintha egy skanzenben sétálnál, azzal a nem elhanyagolható külömbséggel, hogy ez tele van élettel. A gyönyörő favázas, normann stílusú házaikat lakják, használják, képten-nyomon csodás üzletek, éttermek jönnek szembe a kacskaringós utcákon. Elképesztően hangulatos. Még esőben is. Merthogy szakadt végig a sétánk közben. Arról is nevezetes, hogy Jeanne d’Arc-ot is kínvallatták és égették meg végül. Az egykori várból megmaradt torony neve jelenleg Tour Jeanne d’Arc (itt kínozták), és róla valamint az egykori várról látható benne kiállítás. A város másik pontján külön múzeum is van a szűzről, illetve a piac téren, egy hatalmas betonkereszt (Monument National – Croix de la Réhabilitation) jelzi a máglyahalálának helyét, Mellette pedig az emléktemploma áll. 

Rouen egész belvárosa visszarepít a középkorba a fagerendás házaival, a csodás üzletei, éttermei pedig élettel töltik meg. A katedrálisa, melyben Oroszlánszívű Richárd szívét őrzik, lenyűgöző, és Monet, az impresszionizmus atyja is gyakran használta témaként, és belsejében is található alkotása. A tornya 1876-1880 között a világ legmagasabb épülete volt, és a II. világháborúban ugyan sok helyrehozhatatlan kár érte, de még mindig találunk benne eredeti üvegablakokat. Ugyanígy több találat érte a csodás gótikus épületet, az Igazságügyi Palotát is, de szépen helyreállították. A másik híres és impozáns látványossága az óra (Gros Horloge), amely alatt szerencsként volt többször is átsétálni, mindkét irányból. 

A város szülöttje egyébként és nem mellesleg Gustave Flaubert is, aki a pletyka szerint itt írta meg a Bovarynét, gimnazista korom egyik legutáltabb művét 😀 de csak az éppen aktuális dackorszakom miatt, és a mű értékéből és mit sem von el. És Victor Hugo is élt itt, annyira megtetszett neki Normadia fővárosa, melyet egyébként Rollo normann vezér kapott meg hozományul a frank király lányával, Gizellával kötött házassága révén és ezt követően vált Normandia önálló hercegséggé. A történelemórám Henrik, a történelemrajongó támogatásával készült 😀

Még külön meg kell említenünk az itteni szállásunkat. Két nappal az érkezés előtt kaptam üzenetet a tulajtól, hogy sajnos nem fejeződtek be a munkálatok az általam kivett apartmanban, ezért bocsi és küldött egy másik címet és kódot, más info/fotó stb semmi. Kérdésemre annyi válasz jött, hogy nagyobb és jobban felszerelt és ugyanolyan jó helyen van. Kicsit fenntartásokkal fogadtam, de minden kétség elillant, amikor beléptünk a lakásba. Egy klasszikus faszerkezetes normann ház, csodásan felújítva és berendezve, nappali-konyhával és két hálószobával, 4 szinten. Nagyon nagy élmény volt egy ilyenben megszállni, szerencsések vagyunk.

Napi teljesítmény:

vonattal megtett út:   km

gyalog megtett út:       km